Hello
Sunt Violeta Mihalașcu,
psiholog clinician și psihoterapeut specializat în terapia cognitiv-comportamentală. Sunt pasionată de înțelegerea oamenilor și de a-i ajuta să-și atingă potențialul maxim. Ca mamă, am descoperit o nouă vocație: aceea de a sprijini alte mame în călătoria lor parentală.
-
Am dat Brașovul pe București
Născută în Buzău, mutată în Breaza la 14 ani pentru a încerca armata cu degetul (a se citi absolventă de Liceu Militar), continuând călătoria cu o mutare scurtă în Brașov, 3 ani de Psihologie au trecut foarte rapid când ai 20 de ani și iubești să înveți despre oameni. A urmat o despărțire grea de un oraș atât de minunat cum este Brașovul, însă profesia mă striga mult prea tare și nu am putut să rezist.
-
Când am început Facultatea de Psihologie la Universitatea Transilvania, tot ce îmi imaginam că voi face în viața asta și pentru ce studiam foarte conștiincios era pentru a deveni psihoterapeut. La finalul celor 3 ani de facultate, eram îndrăgostită iremediabil de Psihologia clinică și, în ideea de a face evaluări psihologice și de a pune psiho-diagnostice, mi-am găsit curajul să plec dintr-un oraș frumos într-unul aventuros. Așa am ajuns în București, unde am dat admitere la Masterul de Psihologie clinică la Universitatea București, dar nu am reușit să intru. Astfel, am început primul master, cel de Psihologie aplicată în domeniul securității naționale, la Universitatea București. Mă gândeam că ar fi posibil să mă reîntorc totuși în armată pentru a lucra ca psiholog.
-
Aproximativ un an am gândit așa, până când viața din București mi-a insuflat o idee măreață: că aș putea să devin ceea ce îmi doresc cu adevărat să devin :)) Așa că m-am înscris la Masterul de Psihoterapii Cognitiv-comportamentale, pentru că a face terapie cu oamenii era totuși prima mea dragoste.
După ce am absolvit acest master, Universul și, culmea, un fost coleg din armată mi-au pus o întrebare definitorie pentru următorii 15 ani din viața ce urma: „Vrei să lucrezi cu un copil cu autism?”
Răspunsul a fost DA și, apoi, am aflat ce este autismul și cum se lucrează cu această tulburare de dezvoltare. Despre aceste lucruri aproape că nu învățasem nimic în toate formările anterioare, așa că au mai urmat încă două mastere.
-
A urmat Masterul de Consiliere și Psihologie clinică și Masterul de Analiză Comportamentală Aplicată. Cred că pot spune deja despre mine cât de mult îmi place să știu lucruri, dar și să înțeleg exact „de ce”, de exemplu, de ce un copil nu se poate abține, de ce nu înțelege timpul etc., și să pot explica și altora.
Masterul de Analiză Comportamentală Aplicată a fost un master în limba engleză, desfășurat în țară, unde am fost prima generație de cursanți din România. Practic, persoanele cu acest master pot susține ședințe de coordonare pentru echipele de terapie ale copiilor cu autism, ADHD etc. Acest master a venit ca o confirmare și o încununare a tuturor lucrurilor pe care le-am învățat în cei 8-9 ani de lucru cu copiii cu autism, timp în care am avut ocazia să învăț de la cei mai buni specialiști din România.
După 4-5 ani de muncă directă cu copii cu autism și alte tulburări psihice, precum ADHD, retard și întârziere în dezvoltarea limbajului, am început să susțin cursuri de formare pentru specialiști care își doreau să învețe cum să lucreze cu astfel de dificultăți. Am avut șansa să lucrez și într-o asociație de top din România, Asociația Helpautism. Spun șansa pentru că am învățat enorm de multe lucruri atât despre profesia mea, cât și despre organizarea și administrarea unui ONG, despre politicile sociale, despre cum descoperi o nevoie într-o țară și cum o duci treptat către autorități pentru a o transforma în lege, și nu în ultimul rând, despre relațiile interumane.
-
După 4-5 ani de lucru direct cu copii cu autism și alte tulburări psihice de tip ADHD, retard, întârzieri în dezvoltarea limbajului, am început să susțin cursuri de formare pentru specialiști ce își doreau să învețe cum să lucreze cu astfel de dificultăți. Am avut șansa să lucrez și într-o asociație de top din România în domeniul autismului. Spun șansa pentru că am învățat enorm de multe lucruri atât despre profesia mea, cât și despre organizarea și administrarea unui ONG, despre politicile sociale, despre cum descoperi o nevoie într-o țară și cum o duci treptat către autorități, pentru a o transforma în lege.
Am avut ocazia să evaluez foarte mulți copii cu vârsta între 1 și 20 de ani, numărul cazurilor copiilor cu autism modificându-se de la 1 din 69 de copii în 2012, când am intrat eu în acest domeniu, la 1 din 36 când am intrat eu în concediu de creștere copil. Chiar dacă autismul a fost cel mai întâlnit diagnostic în cadrul evaluărilor, am avut șansa să cunosc mai bine și alte tulburări de neurodezvoltare.
Deși sunt o introvertă cu acte în regulă, faptul că am spus „da” provocărilor m-a ajutat să dobândesc mai mult curaj în a susține prezentări în fața unor grupuri din ce în ce mai mari de oameni și, astfel, să pot împărtăși din experiența și bunele practici pe care le aveam la Help Autism.
Am prezentat la Conferința Internațională ABA și la IACB, teme ce țin de dezvoltarea copilului, despre autism, ADHD, despre unul dintre centrele pe care le-am coordonat la un moment dat (Centrul HESI), un proiect inovator marca Help Autism, ce își dorea să îi ajute pe copiii cu autism să se integreze cu mai mare ușurință în colectivitate.
Bineînțeles că primele prezentări nu au ieșit ca discursurile de la TED, însă fiecare experiență m-a ajutat să-mi fie puțin mai ușor la următoarea și să mai cresc puțin încrederea în mine.
-
În 2022 am devenit mamică și au urmat 2 ani în care m-am concentrat pe copilul meu mai mult decât pe copiii altora. Am început o pagină de Instagram în care povesteam despre etapele dezvoltării bebelușilor și despre experiențele mele ca mamă. Pagina a fost foarte bine primită și a crescut considerabil, deoarece există o nevoie mare de informație tradusă și explicată pentru a fi ușor de înțeles. În timp ce ajutam alte mămici, simțeam că mă ajutam și pe mine, să fac parte dintr-un grup și să fiu folositoare.
Experiența din ultimii 2 ani, combinată cu experiența de muncă anterioară, m-au ajutat să fac o mică schimbare de carieră. Astfel, acum ofer servicii de psihoterapie și grupuri de suport pentru mămici, pe lângă consilierea părinților în etapele dificile care pot apărea în creșterea copiilor lor.
Cum “sprijin mame în călătoria lor parentală”?
Ofer o gamă variată de servicii pentru a răspunde nevoilor tale și ale familiei tale:
Dacă simți că, oricât de multe citești despre copii și parenting, nu reușești să pui informația teoretică în practică astfel încât să nu mai întâmpini atâtea tantrumuri din partea copilului tău, atunci te-ar ajuta serviciul Consiliere pentru Părinți.
Nu ai destule întrebări încât să ne vedem o oră, însă s-a întâmplat ceva în parc și nu știi exact dacă ai procedat bine și ai vrea să ai un specialist mereu cu tine care să îți confirme? Atunci te-ar ajuta serviciul e-Consiliere prin email.
Deși îți dorești tot ce e mai bine pentru copil, până la finalul zilei tot ajungi să te enervezi și să tipi la el? Atunci e posibil să ai nevoie de serviciul de Psihoterapie pentru a învăța să-ți identifici nevoile și să nu mai rămâi fără resurse psihice, adoptând comportamente de care nu ești tocmai mândru la finalul zilei.
Ești în concediu de creștere copil și te simți singură și neîncrezătoare în abilitățile tale de proaspătă mămică? E posibil să ai nevoie să faci parte dintr-un grup de mame ca și tine, cu care să împărtășești din bucuriile, dar și din greutățile vieții de părinte, prin serviciul Consultație de Grup.
Îți place modul meu de lucru și crezi că te-ar ajuta să mă vezi exact cum mă joc eu cu copilul, cum aranjez jucăriile și camera lui pentru a profita la maxim de ele? Vrei să vă observ și să vă ofer soluții exacte pentru problema pe care o aveți acasă? Atunci ai nevoie de serviciul Vin la Tine Acasă.
De ce fac, ceea ce fac
Misiunea mea este să te ajut să te descoperi cu adevărat, să-ți identifici nevoile, să înveți să pui limite și să pui la îndoială rigiditatea lui "trebuie să...". Când îți oferi ție încredere și limite, vei putea face asta și pentru copilul tău.
Motivația mea vine din propriul proces de reparenting, care m-a ajutat să transform vocea interioară critică și să îmi satisfac nevoile psihice și fizice. Fără ajutorul psihoterapeutului și mentorilor mei, nu aș fi reușit această schimbare, așa că si eu sunt aici pentru tine.
Cred că poți oferi iubire și acceptare necondiționată copilului tău, chiar dacă tu nu le-ai avut, prin schimbarea vocii critice din mintea ta.
“Fun” Facts
Sunt un psiholog introvert, așa că sunt foarte analitică, și dacă și tu ești introvertă, fii sigură că te voi înțelege foarte bine și mă voi conecta cu modul tău unic și diferit de a vedea lumea.
Sunt din Buzău și glumesc mereu pe tema „buzoienii sunt sau nu sunt moldoveni”.
Am făcut liceul militar și, deși nu am continuat în armată, simt că expunerea la un mediu atât de organizat și responsabil mi-a modelat felul de a fi și modul de lucru.
Am două pisici, deși până la 20 de ani am susținut cu tărie că „nu ar trebui să ținem animale în casă” și că „nu îmi plac pisicile, că sunt false.” Mi-am dat seama că acestea nu erau credințele mele autentice și mi-am creat altele noi, care reflectă mai bine cine sunt acum.
Deși sunt introvertă, am învățat să îmi depășesc frica de a vorbi în public și am prezentat la conferințe internaționale teme legate de dezvoltarea copilului și Autism si ADHD.
Deși nu mă vedeam fără să am copii la finalul vieții, nu am simțit „ceasul” care suna sau vreo intuiție maternă care să mă motiveze să fac un copil. Aceasta a fost o descoperire surprinzătoare pentru mine și m-a făcut să reflectez asupra modului în care îmi defineam rolul de părinte.
Am avut primul copil la 33 de ani, și primul an acasă cu bebelușul a fost foarte greu și solicitant. Din acest motiv, am decis că va fi singurul meu copil.
Nu m-am simțit instant îndrăgostită de copilul meu; a fost mai degrabă un proces de cunoaștere și îndrăgostire lentă, pe măsură ce am început să ne cunoaștem mai bine. Această evoluție a fost naturală și a venit cu timpul, pe măsură ce am construit o legătură profundă și personală.
Nu am lucrat niciodată în alt domeniu; am început primul meu loc de muncă însoțind un copil cu autism și ADHD la grădiniță și am continuat în acest domeniu timp de 12 ani. Această experiență profesională mi-a oferit o profundă înțelegere și expertiză în lucrul cu copiii, pe care am continuat să o dezvolt și să o aplic în viața personală.
Am evaluat sute de copii și am susținut cursuri de formare pentru alți specialiști în autism și tulburări de neurodezvoltare. Această experiență mi-a permis să acumulez o vaste cunoștințe în domeniu.