Ce e important sa invete un copil la 2 ani?

La varsta de 2 ani, copilul descopera lumea cu fiecare pas pe care il face, cu fiecare cuvant nou pe care il rosteste si cu fiecare emotie pe care incepe sa o recunoasca. Curiozitatea il impinge sa exploreze, sa intrebe, sa incerce si sa invete cum sa interactioneze cu cei din jur. In aceasta etapa, creste nu doar fizic, ci si emotional si cognitiv, dezvoltandu-se in moduri care il vor ajuta sa devina un adult autonom si echilibrat.

Un aspect esential al acestei dezvoltari este atasamentul sigur. Cand copilul simte ca lumea este un loc de incredere, ca parintele este acolo pentru el, dar ii ofera si libertatea de a explora, se va simti mai in siguranta in propriile sale experiente. Daca la fiecare pas i se spune „Ai grija!”, copilul poate deveni anxios si nesigur, invatand ca mediul inconjurator este periculos, care poate fi explorat doar impreuna cu adultii. In schimb, daca este lasat sa exploreze, sa cada si sa se ridice, sa testeze si sa invete din propriile greseli, va dezvolta incredere in propriile abilitati.

In fiecare zi, copilul invata sa isi exprime dorintele si nevoile, adunand din ce in ce mai multe cuvinte in vocabularul sau. La inceput, poate ca foloseste doar cateva sunete sau cuvinte simple, dar incet-incet invata sa construiasca propozitii scurte, sa inteleaga instructiuni si sa repete cuvintele pe care le aude. Cand spune pentru prima data „Nu vreau!” sau „Vreau apa!”, nu este doar un mod de a comunica, ci si o afirmare a independentei sale in devenire.

Pe masura ce creste, devine tot mai sigur pe miscarile sale. Alearga cu entuziasm, sare cu ambele picioare si incearca sa urce scarile singur, tinandu-se strans de balustrada. Isi foloseste mainile tot mai precis, rasfoieste carti, potriveste cuburi si invata cum sa manuiasca lingura si paharul fara ajutor. Fiecare reusita ii da incredere si il motiveaza sa incerce lucruri noi. Acestea sunt lucruri pe adultii le trateaza ca fiind rutina, comportamente care ne ajuta sa facem alte comportamente “importante”, stat la masa sau fise, insa lucrurile nu stau deloc asa. Copiii de varsta asta investesc multa energie si concentrare si obtin multa incredere in ei cand reusesc sa faca aceste comportamente simple din ce in ce mai usor, cu mai putin consum de energie.

Dar poate cel mai important lucru pe care il invata in aceasta perioada este sa se cunoasca pe sine. Incepe sa identifice cand ii este foame, sete sau cand este obosit si gaseste moduri de a exprima aceste senzatii. Invata sa recunoasca bucuria, frustrarea sau tristetea si, treptat, descopera cum sa gestioneze aceste emotii. Daca un alt copil ii ia jucaria, prima reactie poate fi plansul sau frustrarea, dar incet-incet invata ca poate gasi o alta jucarie sau poate cere inapoi ceea ce isi doreste. Aceste experiente il ajuta sa isi stabileasca limite si sa isi faca auzita vocea: poate spune „Nu vreau sa fac asta” sau „Nu imi place asta” fara teama, stiind ca nevoile lui sunt importante. Nu ii lua acest curaj nativ, da-i voie sa fie, vezi cum poti invata de la el sa fii si tu.

Pe masura ce se maturizeaza, copilul vrea tot mai mult sa faca lucrurile singur. Incearca sa se imbrace, chiar daca uneori pune pantalonii pe dos, insista sa isi aleaga tricoul preferat si vrea sa isi toarne singur apa in pahar. Chiar daca dureaza mai mult si uneori se murdareste, fiecare incercare ii ofera ocazia de a deveni mai autonom si mai increzator in propriile abilitati.

La 4 ani lucrurile se vor schimba, insa cand sunt mici explorarea este “invatatul din carti” de mai tarziu.

Este esential ca adultii sa ii ofere libertatea de a invata din experiente, nu doar din instructiuni. Daca un copil toarna prea multa apa intr-un pahar si aceasta se varsa, el invata ce inseamna echilibrul, controlul miscarilor si consecintele actiunilor sale. Daca insa un adult ii spune preventiv „Nu turna atat, o sa curga!”, ii ia sansa de a descoperi singur. Invatarea prin explorare si experimentare este mult mai valoroasa decat cea super ghidata de adult, deoarece il ajuta pe copil sa isi dezvolte gandirea logica, abilitatile motorii si increderea in sine.

Informatiile strict cognitive, cum ar fi invatarea numerelor, literelor sau anotimpurilor, sunt utile, dar este important ca acestea sa nu ocupe timpul dedicat invatarii abilitatilor fundamentale de viata. De multe ori, parintii gasesc mai usor sa isi invete copilul lucruri bazate pe memorie, decat sa ii fie alaturi in momente emotionale dificile, precum cele in care copilul are mai multe crize de furie pe zi. Tantrumurile nu sunt ceva de evitat sau de eliminat, ci ocazii valoroase in care copilul invata cel mai mult despre reglarea emotiilor. Daca are un parinte disponibil, calm si dispus sa-l insoteasca mental prin aceasta „drama”, el invata treptat cum sa faca fata emotiilor intense si cum sa le gestioneze fara teama.

Jocul este modalitatea sa principala de invatare. Cand hraneste o papusa sau conduce o masinuta, nu este doar un simplu joc, ci un mod de a experimenta lumea din jur. Cand potriveste forme si culori, isi dezvolta gandirea logica, iar cand recunoaste parti ale corpului, invata despre sine. Prin joaca, testeaza, invata si isi dezvolta capacitatea de a gasi solutii.

Parintii au un rol esential in aceasta calatorie a descoperirii de sine. Il pot ajuta sa isi identifice senzatiile si emotiile, punand in cuvinte ceea ce simte: „Vad ca esti suparat ca nu ai putut lua jucaria.”. Il pot incuraja sa ia decizii, chiar si in situatii simple, oferindu-i alegeri: „Vrei tricoul rosu sau albastru?”. Il pot sprijini sa isi exprime dorintele si sa puna limite, validandu-i emotiile: „Este in regula sa spui «nu» daca nu vrei sa imparti jucaria.”. Oferindu-i oportunitati de explorare si independenta, copilul invata sa se descurce in lume cu incredere si curiozitate.

Varsta de 2 ani este plina de provocari, dar si de progrese uimitoare. Este o perioada in care copilul invata cine este, cum sa isi exprime nevoile si cum sa interactioneze cu lumea din jur. Cu rabdare si ghidaj bland, va creste intr-un mod echilibrat, capabil sa isi exprime emotiile, sa puna limite si sa gaseasca solutii atunci cand lucrurile nu merg asa cum si-ar dori.

Next
Next

Copilul lovit vs copilul care loveste